Producten

Met Forward Farming en Bee Care doet Bayer mee aan de Nationale Bijenstrategie

Behoud van biodiversiteit is een zaak van ons allemaal

Maandag 22 januari is de Nationale Bijenstrategie ondertekend door de overheid, wetenschap, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Bayer heeft de strategie ook ondertekend. Het doel van de strategie is om gezamenlijk te werken aan het behoud van de diversiteit aan bestuivers in de Nederlandse natuur. Bestuivers, waaronder honingbijen, wilde bijen en vlinders zijn niet alleen belangrijk voor de bestuiving van onze landbouwgewassen, maar ook voor het voortbestaan van bomen, struiken en planten in de  natuur.

Bestuivers onder druk

Het gaat niet goed met veel bestuivers in Nederland. Nederland is een dichtbevolkt en hoogproductief land. Het intensieve gebruik van de ruimte leidt ertoe dat op veel plaatsen minder plek is voor bestuivers. Ook de kwaliteit van deze ruimte is vaak niet optimaal. De uitstoot van onder andere  stikstof, gewasbeschermingsmiddelen en andere stoffen kan schadelijk zijn voor bestuivers. Door de aanleg van onder andere steden, wegen, akkers en weilanden is het leefgebied van veel bestuivers verloren gegaan. Het huidige beheer van ons landschap is vaak niet vriendelijk voor bestuivers. Gemaaide wegbermen en waterkanten, dicht getegelde tuinen, akkers waarop onkruid en plaaginsecten worden bestreden en weilanden zonder bloemen maken het bestuivers lastig.

Gelukkig kunnen we hier wat aan doen. Diverse voorbeelden laten zien dat met gerichte maatregelen bestuivers kunnen worden geholpen. Het zaaien en planten van bloeiende struiken, bomen en planten zorgt ervoor dat bestuivers voldoende te eten hebben. Met aangepast onderhoud van bermen, slootkanten, akkers en weilanden ontstaan plekjes waar bestuivers kunnen wonen. Met het tegengaan van vervuiling door landbouw, industrie en huishoudens worden bestuivers beter beschermd.

Bayer's bijdrage aan de Nationale Bijenstrategie

Bayer onderschrijft de doelen van de Nationale Bijenstrategie. Met Bayer Forward Farming en Bayer Bee Care wil Bayer hieraan bijdragen. Bayer Bee Care richt zich op de gezondheid van honingbijen en wilde bijen. Hier wordt in samenwerking met onder meer Wageningen Universiteit gewerkt aan een honingbij die resistent is tegen de Varroa mijt. Forward Farming in Nederland richt zich op het versterken van geïntegreerde teeltsystemen en het daarbinnen op een verantwoorde manier werken. Op de Bayer Forward Farm in Abbenes worden biodiversiteit stimulerende maatregelen gedemonstreerd. Het gaat hier om zowel biodiversiteit waar de boer in de teelt wat aan heeft, zoals bestuivers en natuurlijke vijanden, als om biodiversiteit die om intrinsieke redenen het waard is om te beschermen.  Daarnaast wordt aandacht gegeven aan het tegengaan van emissies van mest en middelen naar het milieu. Een gezond milieu is immers van groot belang voor bestuivers en andere natuur.

Het tegengaan van het verlies van biodiversiteit, waaronder bestuivers, vraagt om gezamenlijke actie van alle betrokken partijen. De Nationale Bijenstrategie zorgt hier voor verbinding. Forward Farming en Bee Care zijn gericht op samenwerking en dialoog. Met diverse partijen werkt Bayer in verschillende projecten gericht op verduurzaming. Daarnaast wordt actief de dialoog gezocht over verduurzaming van de landbouw. Bayer wil zich de komende jaren onder andere in het kader van de Nationale Bijenstrategie in samenwerking met andere partijen blijven inzetten voor de bescherming van bestuivers en andere biodiversiteit.