Producten

Tips bij bestrijding bladschimmels in bieten

Spuit tijdig, respecteer doseringen en wissel triazolen af

Cercospora, Stemphylium, Ramularia, echte meeldauw en roest kunnen leiden tot een een halvering van de financiële opbrengst. Een aanwezige aantasting kan niet meer worden weggespoten. Daarom is een tijdige inzet van middelen cruciaal. De bladschimmelwaarschuwingsdienst van het IRS helpt bij het vaststellen van het eerste bestrijdingsmoment.

 

Zet de middelen met beleid in

Resistentie van strobilurines tegen Cercospora is ook in ons land inmiddels vrij algemeen verspreid. Om shifting van de triazolen zoveel mogelijk te voorkomen, is afwisselen absolute noodzaak. Wissel de verschillende triazolen in de beschikbare middelen dus maximaal af. Afwisselen van middelen met daarin steeds dezelfde triazool heeft daarbij geen enkele zin!

Triazolen middel
 cyproconazool           Sphere
 epoxiconazool Opus Team, Renetngo Plust     
 difenoconazool Spyrale, Borgi, Difuro Pro*

*) bevat ook propiconazool

 

Sphere

Sphere heeft zich afgelopen jaren bewezen als een van de sterkste middelen tegen Cercospora. Het heeft daarnaast een uitstekende werking tegen Ramularia, echte meeldauw en roest. Sphere heeft tevens een belangrijke nevenwerking tegen Stemphylium. Sphere is het enige middel met de unieke triazool cyproconazool en is daarmee onmisbaar in elk schema. Door het ‘greeningseffect’ leidt de inzet van Sphere standaard al tot een hogere financiële opbrengst.

Als Cercospora optreedt, zet dan Sphere als een van de eerste middelen in. De adviesdosering van Sphere is 0,35 l/ha. Voeg altijd een uitvloeier toe.

Spuit Sphere of Retengo Plust niet meer dan 2 keer per teeltseizoen en in niet meer dan in 50% van de bespuitingen.

 

Afb.1. Zware aantasting van Cercospora

 

Tips

De beschikbare middelen werken lokaal-systemisch. Het is dus belangrijk om het gewas goed te raken. Bladeren die niet zijn geraakt, zijn onbeschermd. Spuit daarom altijd met voldoende water.

Houd er ook rekening mee dat nieuwe bladeren die gevormd zijn na de bespuiting, niet zijn beschermd. Vooral in juli en de eerste helft van augustus wordt er nog relatief veel nieuw blad gevormd. Houd hier ook rekening mee bij het bepalen van de juiste spuitinterval. Zorg ervoor dat deze in het begin niet te lang is. De werkingsduur van alle middelen is maximaal 3 weken.

Respecteer de etiketsdoseringen. Verlaging van de dosering vergroot het risico op verminderde werking en de kans op resistentie.

Verwijder eventuele schieters voor de bespuitingen of doe dat niet eerder dan 14 dagen na de bespuitingen. Voorkom onnodig contact met het gewas bij langdurig handmatige werkzaamheden.. Dit om onnodig langdurige blootstelling aan nog aanwezige residuen van de middelen te voorkomen. Draag dan handschoenen, een lange broek en ook bovenkleding met lange mouwen.

 
Retengo Plust en Opus Team zijn geregistreerde handelsmerken van BASF. Score en Borgi zijn geregistreerde handelsmerken van Syngenta Crop Protection. Spyrale is een geregistreerd handelsmerk van Adama. Difure Pro is een geregistreerd handelsmerk van Globachem.