Producten

Wol-, dop- en schildluis in steeds meer teelten een probleem

Op juiste manier toepassen Batavia belangrijk voor goed resultaat

Door de opkomst van geïntegreerde bestrijding en het steeds selectievere middelenpakket vormen plagen als wol-, dop en schildluis een toenemend probleem. Deze luizensoorten beschermen zich door hun schild of wollige draden, waardoor ze moeilijk bestreden worden door middelen met een contactwerking.

Batavia is sinds enkele maanden toegelaten in de bedekte teelt van bloemisterijgewassen en heeft, in tegenstelling tot veel andere middelen, nauwelijks een contactwerking. Batavia moet worden opgenomen door de plant waarna de luis de actieve stof opneemt d.m.v. opzuigen van de plantensappen. Deze opname is essentieel voor een goede werking. Zorg dat er voldoende blad aanwezig is om Batavia op te laten nemen en behandel het gehele gewas en niet alleen de aangetaste delen. Dikwijls zien we voorbeelden in de praktijk dat  bladeren worden verwijderd om de luizen beter te raken. Bij toepassing van Batavia werkt dit nadelig omdat Batavia dan onvoldoende wordt opgenomen.

Wol-, dop en schildluizen, maar ook wortelluizen leven op moeilijk te bereiken delen van de plant. Het mooie is dat Batavia met de opwaartse- en neerwaartse sapstroom van de plant mee gaat en daarna wordt herverdeeld naar alle verdampende delen van de plant en met name naar die delen van de plant die veel energie vragen zoals jonge scheuten en groeipunten maar ook de wortels. Batavia is daarin uniek want geen enkel ander middel komt daar na een bladtoepassing!

Advies

  • Alleen toepassen op een actief gewas met een actieve sapstroom en een actieve plaag.
  • Spuit het gehele gewas en niet alleen de aagetaste delen!
  • Spuit Batavia in een blok van 2 toepassingen met een interval van 14 dagen en wissel daarna af met een middel uit een andere werkzame groep, bijvoorbeeld Sivanto Prime, Admire, Calypso of Flipper.
  • Dosering van Batavia is 0,0075% (75 ml/100 l water).
  • Lees het etiket of bekijk de productpagina voor doseringen, intervallen en andere toepassingsvoorwaarden.