Producten

Gewasbeschermingsmiddelen op basis van micro-organismen

Gooi ze niet op één hoop

Langzamerhand komen er steeds meer gewasbeschermingsmiddelen op basis van micro-organismen op de markt. De namen van de actieve stoffen (micro-organismen) lijken soms veel op elkaar. De werking van producten op basis van micro-organismen, waarvan de namen (groten-)deels gelijk zijn, kan echter zeer verschillend zijn.

Naamgeving micro-organismen

Op de Ctgb-website worden middelen op basis van micro-organismen als volgt weergegeven: geslacht, soort en stam. Met geslacht kan bijvoorbeeld gedacht worden aan micro-organismen op basis van het geslacht Bacillus. Binnen dit geslacht kennen we allerlei soorten: soorten met een gewasbeschermingsclaim.  Denk aan Bacillus amyloliquefaciens (bijvoorbeeld Serenade op basis van B. amyloliquefaciens QST 713, voorheen Bacillus subtilis QST 713), of Xentari o.b.v. Bacillus thuringiensis subsp aizawai die veilig zijn voor mens en milieu. Binnen het Bacillus geslacht behoren echter ook soorten die zeer gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier (bijvoorbeeld Bacillus anthracis). Deze laatste zal vanwege de humaan giftige eigenschappen ook niet op de markt verschijnen als gewasbeschermingsmiddel.

Verschil tussen soorten binnen een geslacht

Het verschil tussen Bacillus soorten kun je vergelijken met het verschil tussen jakhalzen en honden. Zowel de jakhals als de hond behoren tot het geslacht Canis. De soortnaam van de jakhals is echter adustus (Canis adustus) en van de hond is deze lupus familiaris (Canis lupus familiaris). Het grote verschil tussen soorten herkennen we ook als we Bacillus amyloliquefaciens vergelijken met Bacillus thuringiensis. Bacillus amyloliquefaciens kan schimmels bestrijden en Bacillus thuringiensis kan rupsen bestrijden. Kortom, de verschillen tussen soorten is groot.

 

Verschil tussen stammen binnen een soort    

Binnen een soort kunnen verschillende stammen onderscheiden worden. Het voorbeeld van de honden toont dit ook duidelijk aan. We kennen allemaal de volgende honden: de husky en de chihuahua. Allebei een hond maar met hele verschillende eigenschappen. De husky en de chihuahua zijn verschillende stammen binnen de soort Canis lupus familiaris. Kijken we naar micro-organismen dan is het belangrijk om te realiseren dat tussen de stammen van micro- organismen de verschillen ook groot kunnen zijn. Het is daarom altijd relevant om de stam te benoemen als we praten over een micro-organismen. De stam is bepalend voor de eigenschappen en dus uiteindelijk de effectiviteit van een micro-organisme. Registratie van een gewasbeschermingsmiddel zal dan ook altijd plaatsvinden op stam niveau vanwege de grote verschillen in eigenschappen tussen stammen.