Producten

Toenemende druk van appelbloesemkevers laatste jaren

Larve van de appelbloesemkever
Larve van de appelbloesemkever
Bestrijding appelbloesemkever uitvoeren op een zonnige dag

Door de hoge temperaturen eind februari waren de eerste appelbloesemkevers in vergelijking met andere jaren al vroeg te vinden in de boomgaard. Behalve verlies aan bloemknoppen kunnen appelbloesemkevers ook de vruchten  beschadigen. Tevens zal de populatie zich dermate uitbreiden wat weer zal leiden tot een hogere druk in het volgende jaar. Als er voorgaande jaren zogenaamde “kappertjes” werden aangetroffen dan is het zinvol een bestrijding uit te voeren tegen de appelbloesemkevers.

Door de gunstige weersomstandigheden van afgelopen periode nadert het moment snel om een bespuiting uit te voeren om de appelbloesemkevers te bestrijden. Het ideale moment om de appelbloesemkevers te bestrijden is op een zonnige dag bij voorkeur in de middag. Dan zijn de meeste appelbloesemkevers actief en is de bestrijding het meest effectief.

Behalve Calypso (dosering 0,025%) heeft men ook de keuze om het nieuwe insecticide Sivanto Prime in te zetten. De bestrijding van de appelbloesemkevers met Sivanto Prime is erg goed, dit is gebleken uit de diverse proeven van afgelopen jaren. De adviesdosering van Sivanto Prime voor de appelbloesemkeverbestrijding is 0,04 % met een maximale dosering tot volle bloei van 0,6 L/ha.  

Het biologische alternatief is Flipper. Ook hier zijn goede ervaringen mee opgedaan in het onderzoek van afgelopen seizoen. De adviesdosering is 1%. Pas Flipper toe met 1000 liter water per hectare.