Producten

Insecten liggen op de loer in suikerbieten

Waakzaamheid op insecten is geboden nu eerste bieten zijn gezaaid

De eerste bieten zijn gezaaid, na de neerslag en storm van afgelopen week lijkt het weer droger te gaan worden en zullen de zaaiwerkzaamheden worden hervat. Door veranderingen in het middelenpakket wordt de aanpak van (bodem)insecten lastiger. Pillenzaad met Force 20 SC gebruiken of Vydate 10G toepassen bij het zaaien zijn de enige mogelijkheden om met name schadelijke bodeminsecten nog aan te pakken. Denk hierbij aan miljoenpoten, ritnaalden, wortelduizendpoten, ondergrondse bietenkever en ondergrondse springstaarten.

Tips bij het zaaien

  • Wilt u weten welke schadelijke insecten op het perceel voorkomen? Spoel dan eens wat grond van het bietenperceel op, dat geeft snel meer duidelijkheid.
  • Zaai niet te diep (+/- 2 cm), uiteraard wel in vochtige grond. Daardoor staat de plant eerder boven en is kans op schade door insecten kleiner.
  • Pas op met te losse grond. Insecten zijn mobiel en hoe losser de grond hoe mobieler ze kunnen zijn. Daardoor kunnen ze meer schade veroorzaken.
  • Vroeg zaaien (afhankelijk van de weersomstandigheden) kan nadelig zijn. Als de plant langer onderweg is om boven te komen en door te groeien is de kans op schade door insecten groter.

Bovengrondse insecten

Als de bieten eenmaal boven staan wordt de kans dat bodeminsecten nog schade doen kleiner maar staat het volgende probleem alweer voor de deur. De bovengrondse insecten worden namelijk actief zodra de eerste bieten zijn gekiemd en boven de grond komen. De (bovengrondse) bietenkever bijvoorbeeld, kan schade veroorzaken zodra de kiemplant boven komt. Herkenning van de bietenkever is essentieel. Hij is nauwelijks te zien en is niet groter dan 1-1,5 mm (zie afb 1). Kennis uit het verleden toont aan dat de schade van bietenkever aanzienlijk kan zijn (zie afb. 1). Dat de bietenkever nooit is weggeweest tonen de proeven uit België van 2017 wel aan. Over het algemeen komt bietenkever wat meer op de zwaardere gronden voor maar dat is geen absolute zekerheid. De bietenkever is vooral tegen de avond actief in de kop van de plant. Een bespuiting in de avond geeft dan ook de beste bestrijding. Controle en herkenning op de percelen is essentieel.

Afb.1. Links; de bietenkever langs een ballpoint, rechts; schade door bietenkever in proef (België 2017)

 

Naast bietenkever kunnen springstaarten en aardvlo (zie afb. 2) ook voor behoorlijke schade aan het blad zorgen. Zij laten van die typische venstervraat aan het blad zien. Herbiciden kunnen vervolgens schade veroorzaken. Om dit te voorkomen is controle wederom essentieel. Wordt vraatschade aan het blad waargenomen? Pak dan eerst de insecten aan en daarna de onkruiden.

Afb.2. Links; vraatschade door de aardvlo, rechts; vraatschade door de springstaart

 

Bladluizen en bietenvliegen komen wat later in de teelt in beeld maar ze zijn zeker niet onbelangrijk want ook deze insecten kunnen voor veel schade zorgen. Het bietenvergelingsvirus (zie afb. 3. links) dat de groene perzikbladluis bij zich kan dragen kan erg veel schade veroorzaken. De schadedrempel van 2 luizen per 10 planten is daarom niet voor niets zo laag. Een bespuiting op groene perzikbladluizen dient daarom tijdig te worden uitgevoerd. Zwarte bonenluizen zijn over het algemeen alleen schadelijk als er grote kolonies worden gevormd. Voor bietenvlieg is met name de eerste vlucht schadelijk voor bieten. Over het algemeen kunnen de bietenvliegeitjes  (zie afb 3. rechts) vanaf begin mei worden waargenomen en kan een bespuiting zinvol zijn.

 

Afb.3. Links; bietenvergelingsvirus overgebracht door de groene perzikbladluis

Mogelijkheden om bovengrondse insecten aan te pakken

 

Lees voorafgaand aan de bespuiting altijd het etiket. Aantal toepassingen, voorwaarden en totale hoeveelheid per hectare verschilt per product!

Voorwaarden voor een goede bestrijding van insecten zijn:

  • Ga controleren in de percelen
  • Herken de schadelijke insecten (in de nieuwe Bieten Koerier, die binnenkort verschijnt, zit een herkenningsposter)
  • Eerst insecten bestrijden en daarna pas de onkruiden
  • Schadedrempel voor groene perzikbladluis is 2 luizen per 10 planten
  • Bietenkeverbestrijding in de avond uitvoeren.
Pirirmor is een geregistreerd handelsmerk van Adama Northern Europe B.V. Tepekki is een geregistreerd handelsmerk van Belchim Crop Protection. Vydate 10G is een geregistreerd handelsmerk van DuPont de  Nemours & Company. Force 20 SC is een geregistreerd handelsmerk van Syngenta.