Producten

Onkruidbestrijding in suikerbieten binnenkort van start

Extra aandacht voor moeilijke melden en ganzenvoetachtigen is vereist

Ongeveer één derde van de bieten is inmiddels gezaaid. Hopelijk werkt het weer goed mee en kunnen de zaaiwerkzaamheden binnen een kort tijdsbestek worden afgerond.

De eerst gezaaide bieten staan al boven of zullen met deze temperaturen snel kiemen. De eerste na-opkomst bespuitingen kunnen daarom al snel weer uitgevoerd worden. Controleer op insectenschade van bietenkevers, springstaarten of aardvlooien en spuit indien nodig met Bariard of Calypso. Maar laat u ook niet verrassen door de onkruiden. Onkruiden zijn al snel (te) groot! Controleer de bieten op diverse onkruiden en let goed op de bestrijding van (resistente) melganzenvoet en melde. De resistentieproblemen met beide onkruiden nemen jaar tot jaar sterk toe.

Zo vroeg mogelijk spuiten

Een belangrijke sleutel bij de onkruidbestrijding is een tijdige aanpak. Dat wil zeggen in het kiemlobstadium van de eerste onkruiden (zie ook onderstaande foto). Let op: onkruiden zijn al snel te groot!

Afb.1. Links; eerste kiemlob uitstaande melde gestrekt, rechts; te late bestrijding van uitstaande melde! 

 

Nog een essentiële sleutel is de juiste middelenkeuze. Streef altijd naar een 100% bestrijding van de onkruiden. Dat is de beste garantie om resistentie of verminderde gevoeligheid te voorkomen!

Betanal Maxxpro, aangevuld met Goltix is een solide basis voor de bestrijding van een zeer breed spectrum aan onkruiden. Ook voor moeilijk te bestrijden melden en ganzenvoetachtigen is Betanal Maxxpro een uitstekende basis.

Een 10 - 15 % betere bestrijding

Er zitten qua werking flinke verschillen tussen Betanal Maxxpro en andere op de markt zijnde samengestelde producten of systemen op basis van losse componenten (BOGT). Vooral de OD-formulering en de activator lenacil in Betanal Maxxpro zorgen voor een duidelijke plus. Uit zowel proef- als praktijkervaring blijkt dat lenacil de werkzame stoffen desmedifam, ethofumesaat en fenmedifam een flinke boost geeft, waardoor ze nog effectiever zijn.

Daarnaast zorgt de OD-formulering (Olie Dispersie) ervoor dat de werkzame stoffen dieper in de onkruidplanten doordringen. Vooral onder mindere spuitomstandigheden maakt deze formulering een duidelijk verschil. Het bestrijdingspercentage ligt met Betanal Maxxpro 10 tot 15 procent hoger dan bij toepassing van andere samengestelde producten of systemen op basis van losse componenten (BOGT).

Bedenk dat het verschil vaak gemaakt wordt bij de eerste behandeling tegen onkruiden. Daarom is vanaf de eerste bespuiting Betanal Maxxpro vaak de beste keuze.

Een beter milieuprofiel

De totale hoeveelheid werkzame stof die per hectare toegepast wordt met Betanal Maxxpro is aanmerkelijk lager dan bij andere samengestelde producten of losse componenten (fenmedifam, ethofumesaat en desmedifam). Bij Betanal Maxxpro wordt 25-50% minder werkzame stof gespoten in vergelijking met andere samengestelde producten of losse componenten. De lagere hoeveelheid werkzame stof per hectare met zelfs een betere werking is volledig toe te spitsen op de activatortechnologie van lenacil en de unieke doorontwikkelde formuleringstechnologie van de OD formulering. Een betere werking met een beter milieuprofiel dus!

Goltix is een geregistreerd handelsmerk van ADAMA