Producten

Luizenmonitoring bloembollen (3)

Luizen worden steeds actiever

Gedurende het seizoen houden wij u op de hoogte van de luizenvondsten in verschillende teeltregio’s in Nederland. Op basis van vangplaatellingen wordt wekelijks gemonitord wat de actuele luizendruk per locatie is. De vangplaten zijn geplaatst tussen het gewas op praktijkbedrijven met bloembollen als hoofdteelt. Welke locaties dat zijn is terug te vinden in onderstaande grafiek.

Advies week 17:

Bij de analyse van de vangplaattelingen van afgelopen week zijn er op meerdere vangplaten luizen gevonden. Door de droogte zijn de vangplaten te Luttelgeest onder het stof komen te zitten waardoor er geen determinatie meer mogelijk was.

Nadat we de afgelopen week hogere tempraturen hebben gehad is de weersverwachting een stuk koeler voor aanstaande week. Neemt niet weg dat de luizen actiever worden! Een luizenpopulatie kan zich snel ontwikkelen: Vanaf het voorjaar kunnen de vrouwelijke exemplaren zichzelf ongeslachtelijk voortplanten, zijn levendbarend en baren vrouwelijke nakomelingen. Onder goede omstandigheden kan binnen enkele dagen de jonge luis ook weer nakomelingen produceren.  Een volwassen luis produceert circa 5 tot 8 nakomelingen per dag. 

Wanneer de bloemen eraf zijn is het tijd om Movento in te zetten tegen tulpengalmijt. Daarnaast heeft Movento ook een uitstekende werking tegen luizen. Wees er van bewust dat Movento pas werkzaam is na 7 tot 10 dagen, afhankelijk van de groeiomstandigheden van de plant. Daarom is het verstandig om een luisbestrijdingsmiddel toe te voegen aan de pyrethroidebespuiting net na de bloei. Dit kan bijvoorbeeld met Sivanto Prime. Een van de kenmerken van dit product is de snelle aanvangswerking.

Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Dit overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.